3 ročná záruka 14 dní na vrátenie tovaru

Raclette

Raclette grily

Raclette gril alebo iným názvom aj rakletovací gril je špeciálny druh elektrického grilu, ktorý pozostáva z dvoch častí. Raclette grill predstavuje skvelý spôsob prípravy rôznych druhov mäsa, rýb, zeleniny a ovocia. Horná doska grilu je ideálna na prípravu všetkých druhov surovín, od mäsa až po zeleninu. Spodná časť, ktorá pozostáva z menších panvičiek uložených priamo pod vykurovacou špirálou je vhodná na zapekanie najrôznejších ingrediencií.

Či už chcete pripraviť slané alebo sladké jedlo, raclette gril je všestranný nástroj na varenie, ktorý vám pomôže dosiahnuť vynikajúce výsledky. Rakletovacie grily sa využívajú aj na Teppanyaki - ide o spôsob prípravy jedla priamo pred hosťami. Takýto druh grilovania jedla sa využíva predovšetkým v japonskej kuchyne.

Výhody raclette grilu

  • Bezdymovosť - Rakletové grily oproti klasickým záhradným grilom nevytvárajú žiadny dym, preto sú vhodné aj na grilovanie v interiéri.
  • Regulovanie teploty - Vďaka manuálnemu regulovaniu teploty si viete nastaviť ideálnu teplotu grilu a v prípade potreby ju môžete zvýšiť alebo znížiť.
  • Dve poschodia - Rakletovacie grily disponujú dvoma rozličnými vrstvami - horné poschodie je určené na grilovanie a spodné na zapekanie. Každé podlažie má vlastnú reguláciu teploty, preto si na nich môžete pripravovať rôzne druhy pokrmu.
  • Ideálne na grilovanie s priateľmi

Grilovacia doska

Pri rakletovacích griloch môžeme naraziť na dva typy prevedenia plochy na prípravu chutného pokrmu. Niektoré grily sú dokonca nadizajnované tak, že sa skladajú z oboch prevedení zároveň.

  • Hladký povrch dosky - rovné prevedenie grilovacieho povrchu je určené na grilovanie predovšetkým menších kúskov mäsa, rýb, zeleniny alebo na prípravu vajíčok a lievancov.
  • Ryhovaný povrch dosky - ryhovaný povrch zanecháva na grilovacom jedle charakteristické vrúbky. Je primárne určený na pečenie väčších kusov jedla, napríklad kuracích prś alebo hovädzích steakov.

Materiál raclette grilu

Rakletovacie grily môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, pričom každý materiál má iné tepelné vlastnosti. Preto je dôležité pri výbere správneho raclette grilu pozerať sa aj na materiál, z ktorého je grilovacia plocha vyrobená. Najčastejšie sa môžete stretnúť s týmito prevedeniami:

  • Kameň - prírodný kameň je skvelým spôsobom, ako grilovať svoje jedlá zdravo a jednoducho, pretože nie je potrebné používať tuk ani olej. Jeho nevýhodou je dlhší čas, kým naberie správnu teplotu, na druhej strane však vydrží pomerne dlho horúci.
  • Terakotová doska - Povrch grilovacej časti je vyrobený z terakotovej hliny. Výhodou je, že môžete krájať jedlo priamo na nej bez toho, aby ste poškriabali povrch alebo otupili nôž.
  • Liatina - Liatinová doska skvele drží teplo a pomerne rýchlo sa rozpáli. Je vhodná predovšetkým na prípravu steakov, pretože dobré drží teplo, čo je pri grilovaní steakov prioritné.
  • Keramická doska - Ide o univerzálny druh povrchu, ktorý je veľmi populárny a vyskytuje sa napríkad aj pri varných doskách. Výhodou je jej rýchle nahriatie a ľahké čistenie kvôli nepriľnavému povrchu keramickej dosky.

Racletové grily sú v našich končinách málo známe, avšak pomaly sa dostávajú do popredia. Svoje uplatnenie si nájdu nielen u profesionálnych kuchárov, ale aj u tých rekreačných.

Podľahnite zábavnému vareniu s raclettovými grilmi, na ktorých si môžete pripraviť široké spektrum jedál pri rôznych príležitostiach - od klasických obedov až po grilovačky s priateľmi. Ak ste milovníkom dobrého grilovania, tak si určite pozrite aj našu ponuku grilov na drevené uhlie a pizza piecok alebo doplnkového príslušenstva na grilovanie.

Nahor