Sous vide

Sous vide (francúzsky preklad: „vo vákuu“) je metóda, ktorá sa vzťahuje na proces vákuového uzavretia jedla vo vrecku a následného varenia na veľmi presnú teplotu vo vodnom kúpeli. Varenie s metódou sous vide je jednoduché, moderné a hlavne veľmi efektívne. Táto technika prináša výsledky, ktoré nie je možné dosiahnuť žiadnou inou metódou varenia.

Prečo variť metódou sous vide?

  • Hlavnou výhodou metódy Sous vide je, že zachová všetky šťavy v jedle. To znamená, že napríklad váš steak bude oveľa šťavnatejší a chutnejší, ako keď ho pripravíte tradičným spôsobom.
  • Tento spôsob varenia je navyše veľmi šetrný, takže jemné suroviny, ako sú ryby alebo zelenina, si zachovajú svoju plnú chuť.
  • Ďalšou veľkou výhodou je, že bez problémov pripravíte niekoľko chodov súčasne. Ak si teda chcete pripraviť trojchodové jedlo, jednoducho to zvládnete metódou sous vide. Jediné, čo musíte urobiť, je vložiť rôzne chody do rôznych vrecúšok. Potom ich stačí dať všetky do vodného kúpeľa a nechať uvariť. Vy sa tak nemusíte o nič viac starať a môžete sa plne sústrediť na svojich hostí.

Pripravte si skvelé jedlo pomocou sous vide metódy

Varenie Sous vide využíva presnú reguláciu teploty s cirkuláciou na dosiahnutie výsledkov, ktoré nemôžete dosiahnuť žiadnou inou technikou varenia. Prečo je to tak? Pri použití tradičných spôsobov varenia nemáte kontrolu nad teplom a teplotou. V dôsledku toho je veľmi ťažké a časovo náročné vždy uvariť perfektné jedlo.

Jedlo stráca chuť, ľahko sa prevarí a má suchú, žuvaciu textúru. Vďaka presnej regulácii teploty v kuchyni poskytuje sous vide nasledujúce výhody:

  • Konzistentnosť - pretože varíte jedlo pri presnej teplote a v presne stanovený čas, môžete očakávať veľmi konzistentné výsledky.
  • Chuť - jedlo sa varí v šťave. To zaisťuje, že je jedlo chutné, šťavnaté a jemné.
  • Zníženie odpadu - tradične pripravované jedlo vysychá a má za následok odpad. Napríklad tradične prepečený steak stratí v priemere až 40 % objemu vyschnutím. Steak prepečený precíznym varením nestráca nič zo svojho objemu.
  • Flexibilita - tradičné varenie môže vyžadovať vašu neustálu pozornosť. Precízne varenie privedie jedlo na presnú teplotu a udrží ju. Nemusíte sa obávať prepečenia.

Ako začať variť s metódou sous vide?

Metóda Sous vide je vhodná pre profesionálnych kuchárov, ako aj do domácností. Pomocou tohto spôsobu varenia ľahko pripravíte chutné jedlá bez stresu a práce. Všetko, čo potrebujete, je vákuovačka, ktorá odsáva všetok vzduch a nejaké vrecúška. Potom môžete jedlo vložiť do vrecúšok, vákuovať a vložiť do vodného kúpeľa. Po určitom čase bude vaše jedlo hotové a môžete si ho vychutnať s rodinou alebo priateľmi. Ak teda chcete v kuchyni vyskúšať niečo nové, metóda Sous vide je pre vás určite to pravé.

Vákuové uzatváranie potravín je taktiež skvelý spôsob, ako predĺžiť ich trvanlivosť a zabrániť ich kazeniu.

Keď varíte s metódou sous vide, môžete variť viacero chodov súčasne bez toho, aby ste sa museli o čokoľvek starať. Ak teda chcete v kuchyni vyskúšať niečo nové, metóda sous vide je pre vás určite to pravé.

Aké vybavenie potrebujem na varenie sous vide?

Je to skutočne veľmi cenovo dostupné a jednoduché. Začať s varením sous vide môže dnes už naozaj každý. Na začiatok budete potrebovať niekoľko vecí:

  • Sous vide varič
  • Vákuové vrecká
  • Vákuovačka
  • Sous vide nádoba na vodu

U nás nájdete všetko potrebné vybavenie pre varenie metódou sous vide.

Zaujímate sa o varenie?

Na našom e-shope máme pre vás širokú ponuku ďalších zaujímavých spôsobov zábavného varenia, ako sú napr. Zmrzlinovače, Fritézy, Raclette a ďalších doplnkov do kuchyne.

Nahor