Sušenie ovocia

Sušenie ovocia

Sušenie ovocia je zdravý a šetrný spôsob konzervácie. S výkonnými sušičkami od značky Klarstein je spracovanie potravín naozaj jednoduché. Navyše, vďaka praktickým sušičkám si môžete uľahčiť aj tradičné sušenie húb.

Čo všetko sa dá sušiť?

Najčastejšie sa sušičky používajú na sušenie ovocia, ktorého je počas letnej sezóny nazvyš. Zdravé sušené jablká, hrušky či ananás sú vitamínovou bombou na chladné zimné mesiace. Sušiť však môžeme aj zeleninu, hríby a bylinky. Nie toľko známe, ale tešiace sa narastajúcej popularity, je sušené mäso.

Bylinky a hríby sa ideálne sušia pri teplote 35-40 °C, ovocie a zeleninu možno sušiť spolu, ideálne pri teplote 50-55 °C. Delikatesa v podobe sušeného mäsa si pýta teplotu až okolo 70 °C.

Čo všetko sa dá sušiť?

Prečo sušiť?

Sušenie je jedna z najstarších metód uchovávania potravín rýchlo podliehajúcich kazeniu. Je to prirodzená forma konzervácie. Zachovávajú sa pri nej v plnej prítomnosti vitamíny, vláknina a ďalšie cenné živiny. Zo sušenej potraviny sa odparí voda, ale nutričné hodnoty v nej ostávajú. Navyše, chuť sa zmenšením objemu zvýrazní. Ovocie býva preto často sladšie a napríklad deťom chutí viac. Konzumácia sušených potravín patrí k zdravému životnému štýlu a umožňuje konzumovať chutné sezónne potraviny aj v zimných mesiacoch. Sušičky potraviny dehydrujú rýchlejšie a efektívnejšie. Nemusíte tak mať celé dni radiátory obložené sušiacimi sa potravinami. Títo kuchynskí pomocníci vám ušetria čas aj miesto.

Prečo sušiť?
Potraviny Teplota sušenia Doba sušenia
(v hodinách)
Spôsob sušenia
Jablko 50 °C 5-8 0,5 cm hrubé plátky
Ananás 50 °C 9-12 1 cm hrubé plátky
Banán 70 °C 6 0,5 cm hrubé plátky
Bazalka 30-50 °C 6-8 Celé listy
Sušené hovädzie 40-50 °C 6-8 Najlepšie tenké plátky bez tuku
Jahoda 40-50 °C 7-10 0,5 cm hrubé plátky
Čerešňa 50 °C 20 Vykôstkované, predelené na polovicu
Šalvia 35-40 °C 6-8 Celé listy
Sladký zemiak 65 °C 12 2-3 mm hrubé plátky, navhlčené
Hrozno (bez semienok) 30-50 °C 12 Celé plody
Paradajka 60-70 °C 7-10 0,5 cm hrubé plátky
Nahor