Ste vášnivý hobby pivovarník a stále máte otázky na vašej ceste stať sa odborníkom? Najdôležitejšie odpovede o výrobe piva nájdete v našich FAQ.
Ahojte, hobby pivovarníci!
Vitajte v pivnom svete spoločnosti Klarstein
To najlepšie umenie domáceho varenia piva
Tu sa varia tie najchutnejšie veci: s radosťou z experimentovania, chutnými tipmi a kvalitnými výrobkami od spoločnosti Klarstein sa môžete z hobby pivovarníka zmeniť na majstra domáceho piva. Prečo piť len komerčné značky? V pivnom svete Klarstein si môžete otvoriť vlastný pivovar a variť vlastné pivo. Objavte starodávne umenie varenia piva a postupujte podľa tradičných postupov alebo sa pustite do nových výtvorov.
Náš pivný svet je rovnako rozmanitý ako samotný sortiment piva. Dozviete sa tu všetko o varení piva, druhoch piva, prísadách a mnoho ďalšieho. Od zaslúženého piva po práci až po domáci Oktoberfest: nechajte sa inšpirovať rozmanitosťou slávneho moku. Na zdravie!
Remeselné pivo: Moderné pivovarnícke umenie
Pre vášnivých hobby pivovarníkov: Jednoduchá výroba piva
Skutoční milovníci piva vzdávajú hold kráľovi s penovou korunou pre jeho sviežosť, originalitu a rozmanitosť. Máme dobrú správu pre hobby pivovarníkov: so správnym pivovarníckym vybavením alebo kvalitným varným kotlom môže pivo vyrobiť každý. Ako však začať a čo všetko potrebujete, ak chcete sami vyrábať pivo? Odpovede nájdete v našom sprievodcovi.
Remeselné pivo: Moderné pivovarnícke umenie
Varenie piva s Klarstein
Vzrušenie z príjemných letných večerov v parku, grilovania s dobrými priateľmi a bujarých festivalov sa zvyšuje s každým stupňom. Aké skvele je mať pri sebe tých, ktorí sú na sezónu pod holým nebom dobre pripravení s Klarstein domácim pivovarom - a plniasi tak sny o domácom pive! Pripravte sa, pozor, na zdravie!
Ďalšie produkty na tému pivo

Výdatné jedlo k domácemu pivu
Aby vám pivo nestúpalo do hlavy, je nevyhnutný správny základ. A čo tak slaná klasika ako sú zemiaky s kyslou smotanou, syrová klobása so slaninou alebo čerstvé praclíky?

Pečené zemiaky
Objavte teraz

Syrová klobása so slaninkou
Objavte teraz

Domáce praclíky
Objavte teraz
Varenie piva: Existuje nádej!
Sprievodca varením piva, ktoré sa pije samo
Chmeľ a slad sa u nás nikdy nestratia. Navštívte náš pivný svet a nechajte sa opájať zlatými, jantárovými a mysticky tmavými pivami korunovanými kráľovskou penou. Ale neprežeňte to, pretože pivo by ste si mali vychutnávať s mierou - a nie, nemyslíme tým krígle.
Varenie piva je oveľa viac ako len prostriedok na dosiahnutie cieľa. Od prvého nápadu až po hotový dúšok je preto potrebné zvážiť viacero vecí - napríklad to, ktoré ingrediencie sú pre varenie piva dôležité a v akom poradí. Snaha sa však vypláca - minimálne vtedy, keď sa o svoj vlastný pivný výtvor hrdo podelíte s priateľmi.
Pomocníci na varenie piva
Vysokokvalitné pivné príslušenstvo:
Vedieť, ako niečo funguje, je jedna vec. Chutné výsledok, ktorý vás odmení za vynaložený čas a úsilie, akým je osviežujúce chladné pivo v lete, je niečo úplne iné. Máme veľmi dobré argumenty pre optimálnu realizáciu vašich nápadov na výrobu piva:
Varenie piva: Návod, ako na to
Chcete, aby vaše pivo chutilo skôr sladko s množstvom sladu, bolo seversky trpké alebo prekvapilo hlbokou tmavou farbou? Ak si chcete uvariť vlastné pivo, musíte nielen správne použiť ingrediencie, ale aj meniť druh a množstvo, ako aj teplotu varenia.
Ktoré zložky patria do piva?
Varenie piva nie je veda, ale pri správnom plánovaní môžete objaviť vzdialené galaxie pôžitku. Úspešnému procesu výroby piva predchádzajú rôzne rozhodnutia: Ktorý recept mám vybrať, v akom množstve chcem vyrábať, ktoré pivné ingrediencie potrebujem kúpiť a aké príslušenstvo? Základom je vždy recept. Medzi vrchne kvasené pivá patria všetky ALE a typické bavorské pšeničné pivo. Napríklad Pils, Helles a Märzen sú spodne kvasené ležiaky. Tak či onak: Podľa starého bavorského Zákona o čistote piva môže pivo pozostávať len zo sladu, chmeľu, kvasníc a vody.

Rozmanitosť receptov je takmer neobmedzená. Preto má zmysel kúpiť si ingrediencie na prvé pivo, ktoré sa ponúkajú v hotovej zmesi. Dôležité: Popularita piva v Nemecku sa odráža aj v typických nemeckých predpisoch, pretože ako hobby pivovarník musíte o svojich plánoch informovať príslušný hlavný colný úrad. Ale nebojte sa, daň z piva sa uplatňuje len vtedy, ak uvaríte viac ako 200 litrov piva za kalendárny rok.

Pri tradičnej výrobe piva sa najprv rozpustí škrob z rozdrvených obilných zŕn a premení sa na cukor - tzv. rmutovanie. Voda a slad sa zmiešajú v rmutovacom tuneli predtým, ako sa počas lúhovania vymyje zvyškový cukor, ktorý sa ešte nachádza v slade, a vylúhovaný slad (použité zrno) sa oddelí od kvapaliny.

Výsledok sa nazýva mladina, ktorú v ďalšom kroku varíte spolu s chmeľom približne hodinu. Dôvodov je niekoľko: Chmeľ dopĺňa sladový cukrový roztok o horké a aromatické látky s ďalšími chuťovými tónmi.

Môže byť pivo bez chmeľu? Áno aj nie. Tí, ktorí prísne dodržiavajú zákon o čistote, sa bez chmeľu v podstate nezaobídu alebo ho musia nahradiť alternatívami, ako sú napríklad bylinky - to však rozčuľuje strážcov verejnej morálky. Ak sa chcete vymaniť z tesného korzetu zákona o čistote, môžeme vám len povedať: Choďte do toho a povedzte nám o svojom domácom pive bez chmeľu.

Kvasenie: od chlebovej polievky po pivo
Ste pripravení na prvý voľný štýl varenia? Zatiaľ sme vytvorili len zakalenú, neradostnú chlebovú polievku, ale kvasinky kvasením vyčarujú optimistické pivo. To sa dosiahne premenou cukru na alkohol a kyselinu uhličitú. Nie nadarmo pretrváva známe príslovie: "Mladinu robí pivovarník, pivo robia kvasinky." Dúfame, že ste si so sebou priniesli trpezlivosť, pretože hlavné kvasenie pri varení piva trvá približne päť až sedem dní.

Plnenie do fliaš a sekundárne kvasenie
Predtým, ako mladé pivo v poslednom kroku naplníme do fliaš alebo sudov, musíme z jačmenného moku odfiltrovať zvyšky kalov a kvasiniek. Počas sekundárneho kvasenia potom domáce pivo dostane zaslúžený čas na odpočinok, aby dobre dozrelo, viazalo na seba oxid uhličitý a chuťovo sa všetko zavŕšilo. Netajíme sa tým, že posledný akt je najväčšou skúškou trpezlivosti, pretože mladé pivo sa niekoľko týždňov skladuje v stoji pri teplote jeden až dva stupne, aby sa kvasinky mohli usadiť. Tým sa pivo vyčistí a stabilizuje.

Áno, do varenia piva sa vkladá veľa srdca, duše a vytrvalosti - je najvyšší čas osláviť to fľašou skvelého domáceho piva, pretože keď raz začnete, môžete si proces načasovať tak, aby ste mali vždy pripravený dostatok vlastných produktov. Tak teda: Na zdravie!

Prišli ste mu na chuť?
Potom sa spoločne pozrieme na umenie varenia v šiestich dejstvách. S našimi pokynmi a kotlom na varenie Klarstein, praktickým riešením "všetko v jednom" na prípravu rmutu, si môžete ľahko uvariť vlastné pivo.
Uvarte si pivo teraz
Uvarte si vlastné pivo - a nasaďte si penovú korunu
Umenie varenia piva v šiestich dejstvách
Existuje vôbec súprava na varenie piva pre váš vlastný domáci pivovar? Ale samozrejme! S čistou hlavou a kotlami a fermentormi od spoločnosti Klarstein si môžete pivo uvariť sami úplne ľahko, a to aj napriek tomu, že recept na jačmennú šťavu je starý.
Uvarte si vlastné pivo: Zložky a príslušenstvo
Na približne 20 litrov domáceho piva
- Recept na varenie piva
- Voda, slad, chmeľ, kvasnice - množstvo podľa receptu
- Varný kotol a lautrovacia nádoba (25-30 litrov)
- Fermentovacie koše
- Trubkový filter
- Hrniec alebo vedro (aspoň 10 litrov)
- Kuchynská lyžica s dlhou rukoväťou
- Merná nádoba
- Teplomer
- Váha
Príslušenstvo je pomerne rozsiahle. Ale máme dobrú správu: ak chcete variť vlastné pivo v pohodlí domova, kotol Mundschenk predstavuje praktické a kvalitné riešenie. Môžete si teda vyškrtnúť zo zoznamu (alebo z podpivníka, nesúdime) hneď štyri položky: rmutovacia nádoba, lautrovacia, filter na kaly a teplomer.
Varenie piva s Klarstein
Vzrušenie z príjemných letných večerov v parku, grilovania s dobrými priateľmi a bujarých festivalov sa zvyšuje s každým stupňom. Aké skvele je mať pri sebe tých, ktorí sú na sezónu pod holým nebom dobre pripravení s Klarstein domácim pivovarom - a plnia si tak sny o domácom pive! Pripravte sa, pozor, na zdravie!
Sladový kotol Mundschenk - nevyhnutnosť pre domácich pivovarníkov
Ak chcete variť pivo doma, varný kotol Mundschenk je správnou voľbou. Kompletné riešenie na varenie piva má sitovú vložku a nádobu na zrno, ktorá bez problémov oddelí predsladinu od použitých zŕn. Presun do fermentačnej nádrže je rovnako jednoduchý cez vypúšťací kohútik.

Fermentačný kotol Maischfest - domáce varenie piva
Dokonca aj hobby pivovarníci si svoj mok môžu vyrobiť hravo. Máte radšej svetlé alebo tmavé, silné alebo ľahké? Kvasný kotol Maischfest premení predsladinu na lahodné pivo podľa vášho výberu - otvorí vám hneď niekoľko dverí do pivného kráľovstva. Miešanie piva a vína sa neodporúča, ale ak máte chuť na pohár bieleho či červeného, fermentačný kotol od Klarstein rád prijme aj túto objednávku.

Výčapné zariadenie Skal - beží s tebou
Pretože čerstvo načapované pivo chutí jednoducho lepšie ako pivo z fľaše alebo plechovky, neexistuje možnosť byť bez vlastného výčapného zariadenia - či už na párty alebo grilovačku. A ako sa hovorí, pijú aj oči, a tak je Skal verná štýlu skutočného barového systému.
Ste vášnivý hobby pivovarník a stále máte otázky na ceste k tomu, ako sa stať skúseným pivovarníkom? Najdôležitejšie odpovede o výrobe piva nájdete v našich FAQ.

Uvarte si vlastné pivo: Návod
Prípitok na dokonalosť
S Mundschenk môžete vytvoriť takmer všetky pivné štýly a dokonca si sami uvariť módne remeselné pivo. Na to, aby sa to úspešne podarilo, je veľmi dôležité, aby bolo zariadenie správne nastavené. Venujte preto svoj čas zoznámeniu sa so strojom, aby ste si užili každý jeden moment výroby piva.
Výhodou kotla na varenie piva je, že si nemusíte kupovať rozsiahlu súpravu na varenie piva, pretože funguje ako kompletné riešenie. Predtým by ste však mali zariadenie vyčistiť tak, že ho naplníte približne 20 litrami vody a vhodným čistiacim prostriedkom. Zmes nechajte cirkulovať pri teplote približne 60 °C asi pol hodiny. Potom zariadenie dôkladne opláchnite vodou.
Pripravený? Výborne, tak si spolu naplníme kotol piva, do ktorého by Obelix spadol ešte radšej ako do čarovného elixíru. Nasledujúce návod na uvarenie piva v šiestich krokoch sa týka sladového kotla Mundschenk a fermentačného kotla Maischfest.
Rmutovanie
Ak si chcete uvariť vlastné pivo, najprv vložte do kanvice sitkovú vložku a naplňte zariadenie potrebným množstvom vody a príslušnou nádobou s obilím. Teraz sa voda musí zohriať na 66 až 68 °C. Naprogramujte varný systém pomocou moderného displeja, pohodlne sa usaďte a sledujte dianie. Medzitým si vysvetlíme, čo je rmut: je to zmes sladovej drte a vody. Hneď ako sa dosiahne správna teplota, spustí sa obehové čerpadlo a reguluje prietok. Keď sa proces rmutovania približne po hodine a pol skončí, získate mladinu - to sú tekuté časti rmutu.

Čistenie
Účelom čistenia je oddeliť mladinu od pevných použitých zŕn a vypustiť ju cez odtokový kohútik. Budeš potrebovať veľký hrniec alebo vedro, ktoré umiestniš pod vodovodný kohútik, aby si mohol zbierať prefiltrovanú mladinu. Aj tu je potrebná trpezlivosť, ktorá je samozrejme na konci odmenená lahodným vlastnoručne vyrobeným pivom - proces čistenia môže trvať až 30 minút.

Varenie
Teraz prebieha proces varenia mladiny. Zahrejte zariadenie na teplotu varu a pridajte ostatné prísady - kľúčové je tu načasovanie, preto odporúčame dôkladne si preštudovať recept. Ako už bolo spomenuté: variť domáce pivo je umenie! Čas varu môže byť 60 až 90 minút, v závislosti od návodu, a keďže sa počas tohto času vytvára aj tzv. horúci kal, para by mala byť vždy schopná uniknúť z kotla.
Týmto spôsobom sa vyhnete nepríjemnej chuti vášho domáceho piva. A to, priatelia, nikto nechce.

Chladenie
Pri varení vlastného piva čas nie sú peniaze, ale zlato - a to tekuté zlato. Približne 15 minút pred koncom varenia ponorte chladiacu cievku, aby ste ju sterilizovali. Na tomto mieste dôležité upozornenie: Hadice a prípojky pre chladiacu špirálu si zaobstarajte vopred samostatne, pretože nie sú súčasťou dodávky. Po skončení varu ochlaďte kvapalinu na 20 °C pomocou chladiacej špirály. Dosiahnutá teplota? Potom môžete tekutinu preliať do fermentačnej nádoby cez vypúšťací kohútik na prednej strane kanvice. Na tento účel odporúčame osvedčený fermentačný kotol Maischfest.

Fermentácia
Teraz prichádza zábava vo fľaši. Kvasnice premenia nevýraznú chlebovú polievku na úžasne chutné pivo. Tvoje pivo! Aby ste sa vyhli chybe na posledných metroch, je dobrou voľbou kvalitný výrobok, ako je fermentačný kotol od spoločnosti Klarstein. Pretože po pridaní kvasiniek, ktoré naliehavo potrebujú kyslík, by ste mali var veľmi dobre premiešať alebo pretrepať. Najlepšie to funguje v kontrolovanom a presne temperovanom prostredí - to tiež zaručuje, že počas fermentácie nevznikajú žiadne nežiaduce vedľajšie produkty.

Plnenie
Nie, nemáme na mysli akt pitia, ale záverečný akt našej cesty za pivovarníckym umením. Koniec koncov, chceme si náš produkt vedome užívať. V závislosti od druhu, príležitosti a vlastných pitných návykov sa rozhodnete, ako uskutočníte sekundárne kvasenie mladého piva a ako ho budete skladovať. Imperial IPA určite znesie o niekoľko týždňov dlhšie skladovanie ako ľahký Pale Ale. Ochutnávka stoutu vás tiež posunie ďalej, zatiaľ čo klasický pilsner chutí najlepšie čerstvý. Mladé pivo sa plní hadicou alebo automatickou plniacou trubicou, ktorú nasadíte na výpustný kohútik nádoby s pivom. Hadicu alebo hadičku nasmerujte na dno fľaše a opatrne ju naplňte. Podarilo sa? Blahoželáme vám a pripíjame na váš úspech domácim pivom - na zdravie!

Druhy piva: Ochutnajte ich!
Ako je to vlastne s druhmi piva? Je iba zlatožltý jačmenný mok to pravé? Môžu byť remeselné pivá iba oranžové alebo jantárové a tmavé pivá pijú len gotici alebo ľudia s poriadnym pivným bruchom? Nezmysel!
Vedeli ste, že pivo existuje tisícročia a v skutočnosti sa konzumovalo z komunálnej misy pomocou trstinových slamiek? My tiež nie! Máme sa čo učiť, stále sa máme. Dobre, žarty teraz bokom, pretože sa chystáme ponoriť sa do skutočnej histórie pivárstva.
Spoznajte najdôležitejšie druhy piva pre váš najbližší večer s priateľmi
Kvasnice, chmeľ, slad a voda - to sú štyri zložky, z ktorých sa podľa nemeckého zákona o čistote vyrába pivo. Napriek tomu nie je každé pivo rovnaké a typické vlastnosti rôznych druhov piva sú dôvodom mnohých zložitostí výroby piva.
Aké druhy piva existujú?
Vo všeobecnosti sa rozlišujú dva druhy: vrchne kvasené a spodne kvasené pivá. Medzi nimi sú rôzne odrody a nespočetné množstvo pivných výrazov. Vzhľadom na to, skôr než si vysvetlíme dve úrovne kvasenia a predstavíme typické vrchne a spodne kvasené pivá z Nemecka, predstavíme si najprv päť pojmov zo slovníčka pivára:
- Šnyt – starý spôsob čapovania piva, ktorý sa vracia do módy. Do pollitrového krígla sa načapuje malé pivo, zbytok objemu pohára je pena. Šnyt si objednáte na rýchle uhasenie smädu.
- Bachor – vrece, ktoré sa podkladá pod sudy pri ich vykladaní z nákladiaku.
- Krígeľ – pohár určený na pivo s objem 0,5 litra s „uškom“ na držanie, aby ste si pivo teplou rukou nezohriali.
- Lietajúci pivovar – malý kočovný pivovar, ktorý je stále populárnejší pre amatérskych sládkov s vlastnými receptúrami piva, ktoré varia vo varni oficiálneho prenajatého minipivovaru.
- Domovarič - milovník piva, ktorý doma v malých množstvách varí svoje vlastné pivo.
Druhy piva - je to o kvasinkách
Vrchne kvasené pivo - kvasenie pri izbovej teplote
Rozhodujúcim faktorom pri výrobe piva sú kultúry kvasiniek, ktoré sa používajú pri varení. Kvasinky vrchného kvasenia sa najlepšie cítia pri teplote 15 až 20 °C - vtedy sa dostanú na povrch, takpovediac sa rozhliadnu a počas kvasenia sa usadia na mladom pive. Mnohé chuťové bunky považujú vrchne kvasené pivá za aromatickejšie, plnšie a ovocnejšie.
Najznámejšie vrchne kvasené druhy piva:
- Ale
- Berliner Weiße
- Kölsch
- Pšeničné pivo
Obsah alkoholu: od 3 % obj.
Pôvodná mladina: 7,5 až 32 stupňov Plato
Kvasenie: pri 18 až 25 °C

Spodne kvasené pivo - udržujte chladnú hlavu
Pri spodne kvasených pivách sa kvasinky skrývajú, pretože do tejto kategórie patria pivá, v ktorých sa počas procesu varenia usadzujú na dne kvasnej nádoby. Ešte pred 150 rokmi bola výroba možná len v zime, pretože kvasinky spodného kvasenia uprednostňujú chlad. Až vynález chladiaceho zariadenia v roku 1876 umožnil celoročnú výrobu spodne kvasených pív, ktoré majú spravidla dlhšiu trvanlivosť, výraznejšiu pôvodnú mladinu a vyšší obsah alkoholu.
Najznámejšie spodne kvasené druhy piva:
- Svetlé pivá
- Märzen
- Tmavé pivo
- Pils
Obsah alkoholu: od 4,5 % obj.
Pôvodná mladina: 10 až 12 stupňov Plato
Kvasenie: pri 4 až 9 °C

Druhy piva v Nemecku
Nemecký kulinársky sektor ponúka skutočne rozmanité druhy pív. Niektorí ľudia nedajú dopustiť na pilsner. Pivní gurmáni, ktorí radi ochutnávajú aj za okrajom komfrotnej zóny pohára, rýchlo objavia aj iné chuťovky. Zhrnuli sme pre vás najobľúbenejšie druhy piva v Nemecku.
Obľúbené vrchne kvasené pivá

Pale Ale
Svetlé pivo z UK je pomerne suché, horké pivo s výraznou chmeľovou arómou a nízkym obsahom alkoholu. Nie nadarmo ho niektorí radi nazývajú "britský long drink".

Berliner Weiße
Obľúbený osviežujúci nápoj v horúcich letných dňoch, ktorý sa často podáva s kvapkou malinového sirupu a so slamkou. Ale chutí dobre aj samostatne.

Kölsch
Táto slamovo svetlá, vysoko kvasená špecialita z Kolína nad Rýnom je ideálna na každú príležitosť. Kölsch je mimoriadne ľahký druh piva s miernou chuťou a nízkym obsahom alkoholu.

Pšeničné pivo
Tradičný nápoj sa v posledných rokoch zmenil na lifestylové pivo. Milovníci oceňujú najmä korenistú, plnú chuť a niekedy výraznú banánovú arómu, ktorá vzniká ako vedľajší produkt fermentácie.
Obľúbené spodne kvasené pivá

Helles
Všestranne využiteľný druh piva chutí takmer každému a hodí sa takmer ku každej situácie. Svetlé, číre pivo s mierne sladkou, sladovou chuťou sa veľmi dobre pije, najmä v horúčavách, a v lete poskytuje vítané osvieženie.

Märzen
Pôvodne sa toto spodne kvasené pivo varilo v poslednom mesiaci chladného obdobia a už vo svojom názve nesie tradíciu výroby (märz - z nemčiny marec). Mierne "chmelenie" a sladký charakter zaradili pivo Märzen v posledných rokoch do mnohých zoznamov obľúbených pív.

Pils
Pivo, skrátene Pilsner, je najobľúbenejší druh piva v Nemecku - skutočná klasika. Plné pivo svetlej zlatistej farby má chmeľovú, trpkú chuť a je zvyčajne horkejšie ako ostatné druhy.

Tmavé pivo
Charakteristickým znakom tohto plného piva je, ako už názov napovedá, jeho tmavá farba. Keď si dáte dúšok, ochutnáte sladové čaro pražených tónov a okamžite sa tešíte na ďalší a ďalší.
Najpredávanejšie produkty
Výdatné pochúťky k pivu
Aby ti pivo nestúpalo do hlavy, je nevyhnutný správny základ. Čo tak niečo ľahké a výdatné, ako napríklad zemiaky s kyslou smotanou, syrová klobása so slaninou, alebo bavorská klasika, ako napríklad praclík čerstvo vytiahnutý z pece?

Podplamenník
Objavte teraz

Ohnivý cheesburger
Objavte teraz

Slaninkovo zemiakový chlieb
Objavte teraz
Ako môžem variť pivo?
Najčastejšie otázky a odpovede pre hobby pivovarníkov
Zaujíma vás, ako variť pivo? Uhasíme vašu túžbu po vedomostiach najdôležitejšími odpoveďami.
Ako to myslíš, že nemôžem variť pivo? To by bola naša rozhorčená reakcia, keby to bolo možné v Nemecku len tajne, a nie domáce. V Nemecku si všetci občania môžu variť vlastné pivo. Ale nie tak, ako chcú. Tak, ako je typické vychutnávanie piva v miestnych zemepisných šírkach, sú logické aj oficiálne pravidlá. Podľa nich musíte o každom varení piva informovať príslušný hlavný colný úrad - stačí však neformálne oznámenie.
Maximálne množstvo je v zásade otvorené, ale ak uvaríte menej ako 200 litrov piva za kalendárny rok, nevzniká vám žiadna daňová povinnosť. Každý, kto za rok vyprodukuje viac ako uvedené množstvo, musí podať daňové priznanie k dani z piva - bez žartu. To isté platí, ak chcete prejsť z domáceho pivovaru na hobby pivovar a predávať svoje domáce pivo. V prípade pochybností je vždy dobré sa najprv poradiť s colným úradom.
Ak chcete premeniť svoj domov na vlastný pivovar, potrebujete niekoľko nástrojov alebo jeden z praktických varných systémov spoločnosti Klarstein. Samozrejme, nesmie chýbať, chmeľ, slad, kvasnice a voda. Prázdne fľaše sú medzi milovníkmi piva menej obľúbené, ale sú užitočné na stáčanie a sekundárne kvasenie. Najdôležitejšie sú však čas, trpezlivosť a vášeň, pretože dobrá chuť si vyžaduje čas.
Napadlo by vám, že pivo sa skladá z viac ako 90 % z vody? Jej kvalita zohráva veľmi dôležitú úlohu, preto niektoré pivovary dokonca používajú vlastné studne. Minerálne látky sú rozhodujúce pre chuť: Zatiaľ čo svetlé pivá sa zvyčajne spoliehajú na mäkkú vodu, t. j. s nižším obsahom minerálov, tmavé majú radšej tvrdšiu vodu.
Tu sa názory líšia. Zatiaľ čo niektorí vidia najmä estetickú výhodu a zachovávanie tradícií, iní uznávajú aj funkčné výhody medených kotlov. Materiál má veľmi dobrú tepelnú vodivosť a údajne má pozitívny vplyv na chuť a negatívny vplyv (z hľadiska redukcie) na plesne a baktérie uvoľňovaním iónov medi.
Ale samozrejme! Otázkou je skôr, ako môžete uvariť pivo, ktoré je obľúbené najmä v letných pivných záhradách a určite osvieži aj na vašom balkóne. Receptúra je dôležitá, pretože zásadný rozdiel medzi pšeničným pivom a napríklad plzeňským pivom je v použití kvasníc vrchného kvasenia.
Dôležitým krokom pri varení piva je varenie mladiny, ktorá vzniká počas rmutovania. Ak v ňom uvidíte biele vločky: Upokojte sa a pokračujte vo varení piva. Ide len o bielkoviny, ktoré sa počas varu vyzrážajú - tento proces je známy aj ako lámanie mladiny.
Mnohí si myslia, že ľudia varili pivo, odkedy začali jesť obilniny. Áno, kvasené chlebové cesto je pravdepodobne základom výroby dnešného piva. Vysoké umenie varenia piva, ktoré je najbližšie k zavedenému postupu, však siaha až do stredoveku. Mnísi a mníšky chceli vytvoriť nápoj, ktorý by chutne sprevádzal ich jedlá. Veľmi pekne ďakujeme!
Nestresujte sa a neponáhľajte sa, pretože varenie piva si vyžaduje čas. Samotné rmutovanie, lúhovanie a varenie môže trvať až osem hodín. Znie to fér? Ale to ešte nebolo všetko. Hobby pivovarníci naozaj potrebujú trpezlivosť, pretože čas kvasenia vo fľašiach trvá ďalšie dva až tri týždne. Obávame sa, že to nie je preklep.
Voda, chmeľ, kvasnice a slad sú najdôležitejšie zložky piva. Tí, ktorí chcú variť kreatívne, môžu samozrejme zoznam rozšíriť. Ak chcete zabezpečiť, aby chuť vášho domáceho piva dokázala držať krok s vaším elánom a trpezlivosťou, nezabudnite použiť vysokokvalitné ingrediencie. Odporúčame vám tiež, aby ste sa pred nákupom poradili s kompetentnými ľuďmi - v súčasnosti sa to dá pohodlne urobiť aj online.
Diplomatická odpoveď: Pretože chute sa líšia. V skutočnosti však môžu existovať aj objektívne dôvody. Najčastejšími príčinami sú neúplné alebo nesprávne informácie o recepte a príliš veľa oxidu uhličitého.
Nízka sýtosť nie je sama osebe negatívna, pretože niektorí ľudia majú radi pivo práve také. Ak chcete mať vo svojej jačmennej šťave viac bubliniek, otázka znie: Ako sa dostanú do nápoja počas varenia? Počas fermentácie vzniká kyselina uhličitá. Jednoducho vyberte pivá z chladničky a nechajte ich kvasiť pri izbovej teplote približne sedem dní.
Milovníci piva milujú výraznú penu. Ak vaše pivo nepôsobí nepení, môže to byť spôsobené nečistým opláchnutým pohárom, na ktorom je ešte stále mastný film. Nedostatok kráľovskej peny však spravidla súvisí s nedostatočným obsahom oxidu uhličitého.
Mnohí hobby pivovarníci sa s týmto problémom stretávajú počas svojej zlatožltej kariéry. Tu nepomôžu žiadne prosby a žobranie. Bohužiaľ, ak je pivo kyslé, je pokazené. Vo väčšine prípadov je na vine kontaminácia spôsobená nedostatočnou hygienou počas varenia.
Na to nemôžeme dať všeobecnú odpoveď, pretože to závisí od rôznych faktorov. Vždy však môžeme odporučiť, aby ste pivu dopriali potrebný odpočinok. Takéto domáce pivo nie rýchlovka. Pravidlom je, že kvasenie je ukončené, keď nameraná hodnota zostáva konštantná počas troch dní.
Áno, presne tak, pretože pena je vedľajším produktom kvasiniek. A rovnako správne je, keď po hlavnom kvasení opäť zmizne.
Najpravdepodobnejším dôvodom je príliš nízka vonkajšia teplota (pod 18 až 22 °C). Stačí zapnúť kúrenie alebo inak vpustiť do miestnosti teplý vzduch. Proces kvasenia stále prebieha? Možno ste nepoužili dostatočné množstvo droždia. V takom prípade je potrebná trpezlivosť, pretože proces kvasenia potom trvá o niekoľko dní dlhšie.
Rovnako ako chmeľ a slad, aj čisté zariadenie je pri varení piva nevyhnutné. Dôkladne vyčistite všetko prísluš