Môj košík
Váš košík je prázdny. Začnite nakupovať a naplňte ho svojimi obľúbenými položkami!
emptycart
3 ročná záruka 14 dní na vrátenie tovaru

Tipy pre milovníkov vín

Užitočné triky pre každú situáciu

Pre perfektné potešenie z vína treba viac, ako len správne skladovanie. V našom malom top prehľade pre milovníkov vín nájdete najhorúcejšie tipy na správny výber vínového pohára, o správnej teploty na pitie a ktorý pohár sa hodí na ktoré víno.

Tip 1: Červené víno a ryby nepasujú nikdy spolu? Nesprávne!

Mnohí sa riadia základným pravidlom, že k mäsu pasuje červené víno a k rybám biele. Ak je mäso grilované, pražené alebo dusené, výsledné pražené arómy obzvlášť dobre harmonizujú s trieslovinami silných červených vín. K rybám sa až tak nehodia. Ale existujú výnimky: ak je ryba grilovaná, môžete zvažovať červené víno z nižším obsahom tanínu, teda trieslovín. Ak pečiete ryby v slaninovom kabátiku, môžete k nej tiež piť červené víno, najmä v kombinácii s pečenými zemiakmi, cviklou alebo hríbmi.

Tip 2: Správna teplota na pitie

Na červené víno sa skôr hodia bruchaté poháre s veľkým otvorom. Takto môžete víno otáčať, aby ste k nemu priviedli vzduch. Takto sa môžu dobre rozvinúť ľahké, ovocné vína ako Dornfelder alebo Chianti. Vína bohaté na triesloviny, ako je napríklad Bordeaux, Barolo, Merlot alebo Cabernet Sauvignon potrebujú viac kyslíka, aby sa mohla rozvinúť jeho plná chuť. Na tie sa hodia ešte väčšie, bruchatejšie poháre.

Tip 3: Zvoliť správny pohár na víno

Červené víno

Na červené víno sa skôr hodia bruchaté poháre s veľkým otvorom. Takto môžete víno otáčať, aby ste k nemu priviedli vzduch. Takto sa môžu dobre rozvinúť ľahké, ovocné vína ako Dornfelder alebo Chianti. Vína bohaté na triesloviny, ako je napríklad Bordeaux, Barolo, Merlot alebo Cabernet Sauvignon potrebujú viac kyslíka, aby sa mohla rozvinúť jeho plná chuť. Na tie sa hodia ešte väčšie, bruchatejšie poháre.

Ružové a biele víno

Na biele alebo ružové vína potrebujete užšie a menšie poháre ako na červené. Takto sa chute spájajú a lepšie sa v ústach a nose rozvinú. Tieto druhy vín potrebujú na dýchanie menej vzduchu ako červené víno, preto nie je potrebné dekantovanie. Tieto poháre sa hodia na vína ako je Pinot Blanc alebo Pinot Gris, Riesling, Sauvignon Blanc alebo Silvaner.

Perlivé víno

Na perlivé vína sa odporúčajú takzvané flauty. Sú o mnoho dlhšie a užšie ako poháre na červené alebo biele víno. Oxid uhličitý ostáva dlhšie zachovaný a tak sa stará o šumivý pôžitok z pitia. Elegantne vyzerajúce kalichy na šampanské sa veľmi neodporúčajú, pretože oxid uhličitý rýchlejšie uniká cez veľký otvor a šampanské rýchlo zvetrá.

Tip 4: Vínové fľaky adé

To, že soľ pomáha na fľaky po červenom víne, nie je žiadny mýtus! Najmä na látkach, ktoré sa nedajú ľahko oprať, ako napríklad látka na gauči, dokáže tento domáci prostriedok pomôcť. Stačí nechať pôsobiť a potom povysávať. Potom pridajte na fľak penu na holenie a po niekoľkých hodinách odstráňte s čistou vodou.

Nahor