Môj košík
Váš košík je prázdny. Začnite nakupovať a naplňte ho svojimi obľúbenými položkami!
emptycart
3 ročná záruka 14 dní na vrátenie tovaru

Malá náuka o víne s Klarstein

Sprievodca svetom vín

Červené, biele a ružové víno - tieto druhy vín dokáže od seba rozlíšiť aj laik. Ale aký je rozdiel medzi šumivým a perlivým vínom a je prosecco vlastne sekt? My Vám to objasníme!

Biele víno

Na výrobu bieleho vína sa výhradne používa biele hrozno. Biele víno je jedno z najobľúbenejších vín na svete a tvorí skoro polovicu produkcie všetkých vín na celom svete. Tento druh vína sa najčastejšie pije mladé a je známe čerstvou, ovocnou chuťou s vyšším obsahom kyselín. Známe odrody viniča sú napríklad Rizling, Sauvignon blanc alebo Weißburgunder.

Červené víno

Na výrobu červeného vína, ako nám už prezrádza názov a farba, sa výhradne používa len červené hrozno. Farba vína pochádza zo šupky ovocia, preto zrejú spoločne s muštom. Intenzita farby a obsah tanínu určuje čas, počas ktorého sú spolu v kontakte šupky a mušt. Táto doba môže byť zopár dní (u ľahších červených vín) až do dvoch týždňov (u ťažších vín). Vína dozrievajú v drevených sudoch, kde vyvíjajú balsamické tóny. Známe odrody viniča na červené víno sú Merlot, Cabernet sauvignon, Tempranillo, Pinot noir a Sangiovese.

Ružové víno

Napriek mylnému tvrdeniu, že ružové víno vzniká zmiešaním červeného a bieleho hrozna, na výrobu ružového vína sa používa len červené hrozno. Bledo červená farba vzniká, pretože sú šupky oddelené od muštu veľmi skoro, a tak uvoľnia iba málo červeného pigmentu. Len ružové šampanské sa vyrába zmiešaním bieleho a tmavého hrozna. Miešanie bieleho a červeného vína, aby ste získali ružové, je v Európskej únii zakázané. Najčastejšie sa na výrobu ružového vína používajú viniče ako Spätburgunder, Tempranillo a Pinotage ako aj Shiraz a Cabernet sauvignon.

Perlivé víno

Perlivému vínu alebo polo šumivému vínu sa oxid uhličitý dodáva umelo. Pritom sa často jedná o oxid uhličitý, ktorý unikol počas kvasenia. V Taliansku sa tieto vína volajú „frizzante“, vo Francúzsku „perlant“. Perlivé vína sú len jemne šumivé s tlakom 1 a 2,5 barov, známy zástupcovia tohto druhu vína sú v Taliansku mnohé jednoduché druhy prosecca. Obsah alkoholu je približne 7 percent.

Šumivé víno

Šumivé vína sa vyrábajú na základe tichého vína, ktoré vykazuje relatívny nízky obsah alkoholu. Keďže šumivé víno kvasí vo fľaši, vzniká typický, prírodný oxid uhličitý a obsah alkoholu minimálne 10 percent. Aby fľaše vydržali vznikajúci tlak minimálne 3 bary, musia byť obzvlášť hrubé. Známe šumivé víno, šampanské, sa smie vyrábať len vo Francúzskej oblasti Champagne. Často sa sekt a šumivé víno porovnávajú. Skutočný nemecký sekt však musí byť vyrobený z nemeckého nešumivého vína, aby mohol byť takto označený.

Sladké víno

Sladké vína sa vyrábajú čiastočne alebo celkovo z hrozna, ktoré sú napadnuté ušľachtilou plesňou a už obsahujú menej vlhkosti. Preto vydávajú menej šťavy ako normálne svetlé alebo tmavé hrozno. Na výrobu koncentrovaných sladkých vín je potrebné o mnoho viac hrozna, čo sa prejaví aj na vyššej cene. Medzi najznámejšie ušľachtilé sladké vína patria maďarský Trokajer a Château d'Yquem z Francúzska.

Likérové víno

Ak obsahuje víno viac ako 15% alkoholu, radí sa s pravidla medzi likérové vína. Vysoký obsah alkoholu sa dosiahne buď spracovaním prezretého hrozna alebo sa použité základné víno obohatí, to znamená obohatené alkoholom, ako je vínny lieh alebo brandy. Takto sa zastaví kvasenie a v hrozne ostane viac cukru. Obzvlášť známe sú Banyuls, Marsala, Madeira, Portské víno a Sherry.

Nahor